Bier In De Buurt: De Afleiding

deafleiding1

Dit jaar maakt Brouwerij De Afleiding uit De Baarsjes in Amsterdam limited edition-bier voor OCCII. Zo komt er een LenteBoccii, en kun je deze wintermaanden De Raaf drinken, een stout bier. We spraken de brouwers over bierapps, uit de hand gelopen emailwisselingen, en de toekomst.

Willem Kort en Wesley Vedder staan op een maandagochtend te bottelen. 55 liter pils moet in 150 schone flesjes terechtkomen. Samen met Wolf Gerritsen runnen ze Brouwerij De Afleiding.

Het begon met een vriendengroepje, in hun stamkroeg De Zotte vlakbij het Leidseplein. “We spraken daar altijd af om te drinken,” vertelt Willem, “en dan dronken we gewoon pils, Jupiler, want dat waren we gewend. Maar De Zotte is wel een Belgische bierencafé, en langzaam zijn we ook hun speciaalbieren gaan drinken. En zo ontstond onze liefde voor speciaalbier.”

Er begon iets te kriebelen. In een kleiner groepje bezochten ze home brewers’ meetings en lazen ze instructies op internet. Het werd serieuzer toen Willem en Wesley een starterskit aan Wolf gaven voor zijn verjaardag. Een ‘vies bier’ is dat geworden, volgens Willem en Wesley, maar toch beviel het brouwen wel: “Brouwen is een mix van koken, scheikunde en, ja, bier drinken dus,” zegt Willem.

de afleiding2De Jannie
Ze experimenteerden met verschillende bieren, waarmee ze op markten stonden, zoals de Mercatormarkt. Speciaal voor De Baarsjes, maakten ze De Jannie, vernoemd naar de Jan Evertsenstraat, waar hun werkruimte net achter zit, en waar ze alledrie vlakbij wonen. Dat bier werd zo goed ontvangen dat ze er 4000 liter van maakten bij de grotere brouwerij Troost. Wesley: “Toen De Jannie daar van de band kwam lopen, toen voelde het ineens echt.”

Ze noemden hun brouwerij De Afleiding, naar een uit de hand gelopen mailwisseling. “Een vriend van ons schreef eens een email tijdens zijn werk,” vertelt Willem. “Hij wilde afleiding, dus het onderwerp van de email was ‘Afleiding’. Dat was in 2008, maar we sturen elkaar nog steeds mailtjes met ‘Re: Afleiding’. We hebben eens uitgerekend dat de thread al meer dan 100.000 mails bevat.”

Untapped
Verschillende Cafés wilden het bier van De Afleiding verkopen, en sommigen, zoals Proeflokaal Arendsnest op de Herengracht wilde het zelfs op de tap. Willem: “En toen vonden we onszelf ineens op Untapped, een app waarop je bier waardeert. Daar zagen we ons eigen bier terug, en mensen hadden het een 4,5 van de 5 gegeven, dat was wel te gek.”

Nu De Jannie, een ‘hoppige saison’ en het eerste commerciële bier van De Afleiding op de markt is, wordt er ook geëxperimenteerd met andere soorten en smaken. Daarom zal de OCCII-bezoeker regelmatig nieuwe bieren kunnen proeven. “Ik kom al in OCCII sinds ‘97,” zegt Willem, “toen ik er met mijn bandje uit Amersfoort kwam spelen. We waren nog tieners, Wolf zat er ook in. Later, toen ik in Amsterdam woonde, kwam ik er vaak bands kijken, en ik speelde er wel eens met mijn band About Paris.”

De Raaf
Het eerste bier is nu verkrijgbaar bij OCCII: De Raaf, een stout bier, met vanille, koffie en cacao. “Toen we het hadden gebrouwen vroeg ik mijn zoontje Raaf hoe het bier moest heten,” vertelt Willem, “en hij zei: ‘Raaf’.”


Willem heeft in 2015 zijn baan opgezegd en richt zich nu fulltime op de brouwerij. Wesley is zijn huidige baan aan het afbouwen, en werkt al elke maandag op de brouwerij: administratie bijhouden, bottelen, en schoonmaken. “Brouwen is vooral veel schoonmaken,” legt hij uit. De ambitie is om een proeflokaal en winkeltje te beginnen, hier in de Baarsjes. Zelf houden ze er al proefavonden, met de vriendengroep uiteraard.

Hoewel De Afleiding al verschillende speciaalbieren heeft gemaakt is het de bedoeling dat er ook altijd een pils wordt gebrouwen. “Kleine brouwerijen maken volop speciaalbieren, zegt Willem, “maar ze vergeten lekker pils te maken. Wij zijn dat wel van plan. We houden nog steeds van pils.”

Vanaf 6 januari 2016 is De Raaf verkrijgbaar bij OCCII.

Meer informatie over De Afleiding vind je hier.


This article is only available in Dutch.