[POSTPONED!] Boekpresentatie | Info Talk | Fort van Sjakoo & OCCii present: Arturo Barea’s roman ‘De Slag’

Saturday, October 24, 2020   
Doors open: 14:00
Showtime:
Damage:

Boekhandel Het Fort van Sjakoo & OCCII presenteren: Arturo Barea’s roman ‘De Slag’
Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog | 14:00 – 16:00 | Free

‘De slag’ is de autobiografische roman van het heroïsche verzet van de gewone Madrileense bevolking tijdens de Spaanse Burgeroorlog tegen de door Hitler en Mussolini gesteun­de staatsgreep van fascistische militairen. Barea, afkomstig uit de volks­­buurt Lavapiés, waar zijn moeder werkte als wasvrouw, schetst een messcherp en meeslepend beeld van stad en bewoners in de meest tragische jaren uit de geschiedenis. Barea loopt een shellshock op en ontmoet de liefde van zijn leven: zijn Oostenrijkse collega Ilsa Kulcsar. Als ze bij de bureaucratie – en de communisten – in ongenade vallen, vluchten ze samen naar het buitenland. De vertaler Roland Fagel en de auteur van het nawoord Hub Hermans, voormalig docent Spaanse en Latijnsamerikaanse letterkunde en geschiedenis aan de RUG, zullen hun licht laten schijnen op deze bijzondere roman.

Beeld Typex

‘Een van de beste boeken ooit in het Spaans geschreven.’

– Gabriel García Marquez

‘Een uitstekend boek: Arturo Barea is een van de grootste literaire aanwinsten die Engeland te danken heeft aan de fascistische vervolging.’

– George Orwell

Maarten Steenmeijer in de Volkskrant van 5 september 2020: Rauw en gloedvol beschrijft de Spanjaard Arturo Barea de oorlog in zijn land en in zijn hoofd ★★★★☆ “… een van de eigenzinnigste ooggetuigenverslagen van de Spaanse Burgeroorlog, dankzij het gloedvolle gevoel voor detail dat van de pagina’s afspat en de rauwe wijze waarop de schrijver scènes, beschouwingen en heftige uitbarstingen van emotie aan elkaar rijgt. En niet in de laatste plaats dankzij het ingetogen verhaal van zijn liefde voor Ilsa Kulcsar, dat Barea daardoorheen vlecht. Mooi dus dat dit boek nu eindelijk ook in het Nederlands is te lezen.”

Boekrecensie – Lode Vanoost (De Wereld Morgen 14/9/2020): https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/09/14/de-slag-van-arturo-barea-een-van-de-beste-boeken-ooit-in-het-spaans-geschreven/ “…De Slag is niet zomaar een autobiografisch relaas over het leven net voor en tijdens de burgeroorlog. Het is zoveel meer. Beter dan eender welke academische analyse van de oorlog vertelt Barea waar het over gaat. Bovendien is dit ook een verhaal over liefde. Twijfel en schuldgevoelens over het achterlaten van zijn kinderen voor een andere vrouw wisselen af met de vreugde over het vinden van de liefde in een vrouw die hij als zijn gelijke erkent. Met haar wisselt hij voortdurend van gedachten. Zij zet hem ook aan om die op papier te zetten. En het moet gezegd, de omschrijving van Gabriel García Márquez hierboven is niet overdreven. Dit boek is prachtige literatuur.”

Er is ivm COVID-19/Corona virus plaats voor maximaal 25 bezoekers, dus vooraanmelden via:
https://occii.org/events/arturo-bareas-de-slag/

http://www.sjakoo.nl,
http://www.uitgeverijschokland.nl/


Bookings are closed for this event. 50 tickets will be sold at the door