Podcast Surinaamse Strijdliederen

Initiatiefnemers Nadia Tilon (Surinaamse LOSON activiste van het eerste uur), Bence Meijer (muziekonderzoeker) en Luna Hupperetz (filmonderzoeker/IDFA) realiseerden het afgelopen jaar een driedelige podcast over Surinaamse strijdliederen uit de jaren 70. De aanleiding voor de podcastserie was de dit jaar gerestaureerde film ‘Oema Fu Sranan/Vrouwen van Suriname’ (1978). De soundtrack maakte veel los bij het publiek. Na iedere vertoning waren er veel vragen over met name de strijdliederen, die menigeen voor het eerst hoorde. Het was tijd om deze vergeten en verborgen muziekgeschiedenis vast te leggen, vonden de initiatiefnemers.

In de door Nadia Tilon geleide podcast vertellen drie direct betrokkenen van toen over de in de jaren ‘70 geschreven en uitgevoerde strijdliederen van de muziekgroep OPO (Sta Op) in Suriname en het Bijmerskrakerskoor en het LOSON-koor in Nederland. Deze activistische muziekgroepen brachten hun liederen destijds ten gehore tijdens acties, demonstraties en bijeenkomsten in Suriname en Nederland en legden ze (deels) op plaat vast. 

Hun beweegredenen, ervaringen, de specifieke sociale en politieke situatie en de gevoerde strijd waaruit hun muziek ontstond passeren de revue. In de podcast komen ook vier jonge cultuurmakers uit Suriname en Nederland van de nieuwe generaties aan het woord over het activisme van toen en de situatie nu.

De podcastserie kan vanaf 25 november (dag van de Surinaamse onafhankelijkheid) in zijn geheel worden beluisterd op de website https://oemafoesranan.org/

Podcast Surinaamse Strijdliederen

Over de jaren 70 liederen, hedendaags maatschappelijk engagement en muziek als strijdmiddel.

(Ontwerpen Podcast zijn van Wouter Stroet).